Neue Leipziger Schule

Matthias Weischer, Korridor 2006 Stedelijk Museum Amsterdam

Alle stromingen binnen de schilderkunst van de 20de eeuw die tot de actuele kunst behoren vinden gewoon hun voortzetting in de 21e eeuw. Op de kunstmarkt bestaat daarnaast weer grote belangstelling jonge figuratieve schilderkunst.

De tentoonstelling Eyes Wide Open toonde dit jaar een selectie van de recente aanwinsten van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Van Matthias Weischer zijn twee pareltjes van schilderijen te zien (Bonefast). Het Gemeentemuseum bracht dit jaar ook een solotentoonstelling van Matthias Weischer. Zie de recensie "Weischers interieurs van illusie" in DeVolkskrant. Het museum kocht werken aan van de belangrijkste vertegenwoordigers: Neo Rauch, David Schnell en Matthias Weischer (Gemeentemuseum). Het aankopen van deze generatie, die nog niet in beide musea vertegenwoordigd was, biedt een goede context voor de nieuwe generatie Duitse schilders die onder leiding van Neo Rauch bekend zijn geworden als de "Neue Leipziger Schule".

De jonge Duitse kunstenaars Neo Rauch en Matthias Weischer zijn de laatste jaren geziene kunstenaars in de grote Nederlandse musea. Het zijn de bekendste representanten van de Neue Leipziger Schule, (Elsevier) een groep kunstenaars die op dit moment met kleurrijke, figuratieve schilderijen de wereld verovert. De beeldtaal van deze kunstenaars uit Leipzig grijpt terug op de werkelijkheid van het voormalige Oost-Duitsland waarin symboliek, stedelijke architectuur en verlaten interieurs een belangrijke rol spelen.


Verwacht:

Cobra Museum Amsterdam: 04.10.2008 t/m 11.01.2009 Neue Leipziger Schule
De tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met het Oostenrijkse Essl Museum. Het is de eerste overzichtstentoonstelling van deze groep innovatieve kunstenaars in Nederland.

en

Drents Museum Assen: 25 januari t/m 10 mei 2009 Realisme uit Leipzig. 3 generaties Leipziger Schule.
Groot overzicht van drie generaties realistische kunstenaars uit Leipzig (D) met werk van Werner Tübke (1929-2004) en Bernard Heisig (1925) uit de eerste generatie en van Ulrich Hachulla (1943) uit de tweede generatie. Van de zogenaamde Neue Leipziger Schule (derde generatie) zal werk getoond worden van onder andere Matthias Weischer, Michael Triegl, Jan Dörre, Isabelle Dutoit, Johannes Rochhausen en Miriam Vlaming.