Robert Zandvliet in Museum Belvedere

Bovenstaand schilderij (Zonder Titel, 1998) is een werk van Robert Zandvliet. Het is een prachtig en treffend werk. Vanmiddag gezien in het Museum Belvedere (MuseumBelvedere). Zandvliet behoort tot de meest succesvolle kunstenaars van dit moment. Zijn werk gaat de hele wereld over. In 1994 won hij de Prix de Rome voor schilderkunst. Vele musea in Nederland hebben werk van hem aangekocht. Al geruime tijd is de natuur voor hem de belangrijkste bron van inspiratie. Zijn composities zijn abstract, maar hebben vaak toch een duidelijk "landschappelijk" karakter. Dit ziet u ook in bovenstaand werk. Sinds 1997 maakt hij landschappen. Hij zegt hierover: "Het was alsof ik de voorwerpen uit het vroegere werk eruit haalde en de achtergrond naar voren bracht, nooit om de rechtstreekse verbeelding van een zichtbare werkelijkheid, van een herinnering aan een bestaand landschap of een foto daarvan". Hij zegt zijn eigen schoonheidservaring van een landschap over te willen brengen op de beschouwer, zonder daarbij een beeld te kopieren.

Uitgebreide informatie over Robert Zandvliet staat op: DePont. Verder is een heel interessant artikel over Zandvliet geschreven door Saskia Bak in "Ons Erfdeel" jaargang 42 (1999). Het artikel staat digitaal op de Digitale Bibliotheek voor Nederlandse Letteren: (DBNL).

Het Museum Belvedere in Heereveen houdt van 29 augustus t/m 23 november 2008 een tentoonstelling over Robert Zandvliet dat u zeker niet mag missen.