Museum Bredius Den Haag

Een van de indrukwekkendste schilderijen van Jan Steen is ongetwijfeld "De huwelijksnacht van Tobias en Sarah" uit ca. 1661-62. Zo'n tien jaar geleden bestond dit schilderij nog uit twee delen: MuseumBredius. Het schilderij is te zien in het Museum Bredius te Den Haag. Meer over Tobias zie: CollectieMeermanno en Statenvertaling.

Het voormalig woonhuis van Dr. A. Bredius aan de Prinsegracht te Den Haag is sinds 1946 museum. Bredius is één van de belangrijkste Nederlanders geweest (en wellicht de meest markante) op het gebied van de kunstwetenschap. Hij was van 1889 tot 1909 directeur van het Mauritshuis in Den Haag. Meer over de heer Bredius zie: MuseumBredius . Hij ontwikkelde zich tot één van de beste en meest gezaghebbende kenners van de oude schilderkunst van zijn generatie. Het was onvermijdelijk dat Bredius als kenner fouten maakte. Bredius was degene die de "Emmausgangers" van de vervalser Van Meegeren als een nieuw ontdekt meesterwerk van Vermeer publiceerde.

Gisteren was ik voor het eerst in dit museum. De sfeer is geweldig. Heel bijzonder. In de collectie zijn zowel bekende als onbekende Nederlandse schilders vertegenwoordigd, te denken valt aan o.a. Rembrandt, Jan Steen, van Ostade, en nog vele meer. De schilderijen hangen niet keurig naast elkaar, zoals in het Mauritshuis een paar honderd meter verderop. Het huis bestaat uit drie etages met verschillende kamers. De werken hangen overal verspreid, op schoorsteenmantels, boven een deurpost of gewoon aan de wand. Het is een ware ontdekkingstocht. Naast de schilderijen die Dhr. Bredius heeft verzameld zijn er ook nog meubels, porselein en zilverwerk uit zijn collectie te bewonderen. Bij binnenkomst in het pand in de eerste kamer links word je overvallen door deze verzameling. En dan zie je ineens het doek uiterst rechts van jan Steen over Tobias (zie foto). Prachtig! Bij de ingang van het huis zit een portier. Op de toonbank liggen catalogi. Het boekje "Zienderogen" uit 1977 over het museum is nog steeds te koop voor EUR 1,35. Het lijkt of de tijd heeft stilgestaan in het huis van Bredius. Ik behoor nu tot de vaste kern van bezoekers. De volgende keer neem ik al mijn familie en vrienden mee.