Marcel van Eeden


Het Centraal Museum toont vanaf 17 mei t/m 17 augustus 2008 een serie van 19 tekeningen van Marcel van Eeden getiteld Matheus' dream. Dit was mijn eerste kennismaking met deze interessante kunstenaar. Het Centraal Museum heeft de serie in bruikleen gekregen uit de Verzameling Hedendaagse Tekeningen van de provincie Utrecht. Dit Jaar vertoonde het Stedelijk Museum Amsterdam op de tentoonstelling van aanwinsten genaamd "Eyes Wide Open" ook tekeningen van Marcel van Eeden, getiteld Flags, 2003-2007.

Marcel van Eeden werkt al jaren aan een zeer omvangrijk project dat hij Encyclopedie van mijn dood noemt. Sinds 1993 reconstrueert hij in tekeningen zijn eigen ‘hiervoormaals’, met behulp van beeldmateriaal en teksten van voor zijn geboorte in 1965. Naast bronnen uit eigen land gebruikt hij hiervoor ook reisboeken, ansichtkaarten en fotoboeken uit andere delen van de wereld, zoals Finland, Hongarije, Noord- en Zuid-Amerika. De tekeningen zijn geen exacte kopie van het beeldmateriaal. Van Eeden onttrekt beelden aan de originele context en creëert zijn eigen realiteit. Door de geschiedenis te manipuleren ontstaat een ‘tijdloos’ beeld dat ruimte openlaat voor meerdere interpretaties.
Voor zijn langlopende missie maakt Van Eeden per dag minstens één tekening met negro-potlood. De serie Flags laat minder grijstinten zien dan zijn overige tekeningen. De afbeeldingen zijn hier teruggebracht naar eenvoudige contrastrijke vormen.

Marcel van Eeden tekent iedere dag een zwart-wit tekening voor zijn tekenblog: http://www.marcelvaneeden.nl/.