Wander Bertoni en vele anderen in Helmond

Het roestvrijstalen beeld "Icarus" van Wander Bertoni in het kasteelpark te Helmond, waarvan het origineel in aluminium uit 1953 in Antwerpen (Middelheim) staat, is een indrukwekkend beeld. De titel Icarus verwijst naar de mythe van Daedalus en Icarus (http://www.beleven.org/verhaal/daedalus_en_icarus). Vader en zoon proberen van een eiland te ontsnappen met behulp van zelfgemaakte vleugels. Maar de enthousiaste Icarus vliegt te hoog naar de zon en de was waarmee zijn vleugels aan zijn lichaam bevestigt zitten smelt, waardoor hij in zee stort. Het thema heeft in de beeldende kunsten een lange traditie waarbij het onderwerp aangegrepen wordt om te waarschuwen tegen overmoed. Het kan echter ook de onderzoekende geest van de mens symboliseren. In het werk van Bertoni valt duidelijk een opwaartse beweging waar te nemen die zich vanuit het grondvlak in tegengestelde richtingen voortzet. De diverse scherpe uitsteeksels doen denken aan vleugels en de gehele vorm treft gelijkenissen met een menselijk lichaam. Het geheel staat vol van kracht en symboliseert hier de momenten voor het neerstorten van de jonge en enthousiaste Icarus.

Bovenstaand beeld is een van de vele beeldhouwwerken in de stad Helmond. De stad Helmond heeft veel kunstwerken in parken, op pleinen en straten. Hier KunstRouteHelmond vindt u een overzicht van de beelden die u tegenkomt tijdens het wandelen van de ‘Kunstroute’. De "Kunstroute" voert u langs een bijzondere en gevarieerde verzameling kunstwerken en "Open Galerieën" in het centrum van Helmond. Een aanrader!

Voor meer informatie over de moderne Italiaanse (figuratieve) beeldhouwkunst kijk op Beeldendekunstna1945 onder moderne Italiaanse beeldhouwkunst.