Avonturen met een collectie. Ontdekkingen in de verzamelingen van Huis Bergh. Thema van het jaar 2008. 1 mei 2008 t/m 6 januari 2009.
Aansluitend op mijn kunstencyclopedie wil ik met mijn weblog in contact treden met kunstliefhebbers om ervaringen te delen over alles wat met beeldende kunst te maken heeft en informatie uit te wisselen. Deze weblog is een digitaal kennis- en ontmoetingsplein voor kunstminnend België en Nederland.
Avonturen met een collectie in Huis Bergh
Avonturen met een collectie. Ontdekkingen in de verzamelingen van Huis Bergh. Thema van het jaar 2008. 1 mei 2008 t/m 6 januari 2009.
Werkelijkheidsverbeelding in het Museum Mesdag

Zie verder bericht Landschapschilderkunst op 24 juli 2008. Museum Mesdag Den Haag is gesloten wegens verbouwingen tot begin 2010. Panorama Mesdag is wel open.
Het ultieme kunstgenot... Van Eyck's Sonsbeek Paviljoen

Van Eyck ging ervan uit dat kunst een autonome uitdrukkingswijze is die zich niet á-priori hoeft te koesteren in of te meten aan de natuur. Bovendien meende hij dat eigentijdse kunst een stedelijke oorsprong had: het paviljoen moest een "urbaan" karakter hebben, de beslotenheid, de dichtheid en de complexiteit van de stad bezitten. De structuur mocht de inhoud niet prijsgeven tot de bezoeker er dichtbij was. Met simpele middelen wist Van Eyck in een rijke afwisseling van ruimten, sokkels en nissen, een labyrintachtige ruimte te creëren waarin mensen en kunstwerken elkaar ontmoeten, samendrommen en onvermijdelijk in botsing komen... "Pardon beeld, mag ik even passeren?"
Barokke topstukken in Groningen



Door zijn aantrekkelijke vorm - liggend (dus op een tombe toe te passen) en tegelijk halfopgericht (dus sterker gericht naar de beschouwer en met meer mogelijkheden voor handeling) - werd de demi-gisant (een half opgerichte figuur, lezend of in gedachten verzonkend) een zeer veel gebruikt motief in de grafsculptuur van de 17de en de 18de eeuw. Daarmee werd een nieuw type grafmonument gerealiseerd. Formeel is deze opgerichte graffiguur gelijk aan vele Etruskische en Romeinse grafbeelden op sarcofagen. Het marmeren praalgraf in de NH-kerk te Midwolde dat de van origine Mechelse beeldhouwer Rombout Verhulst (Wikipedia) in 1664-69 maakte in opdracht van de Groningse edelvrouwe Anna van Ewsum, voor haar overleden echtgenoot Carel Hieronymus van In- en Kniphuizen, demonstreert hoe de belangrijkste beeldhouwer van die tijd in de Noordelijke Nederlanden (na Hendrik de Keyser 1565-1621 en Quellinus de Oude 1609-1668) door de combinatie van een gisant en een demi-gisant een dan inmiddels traditionele formule nieuwe betekenis gaf, naar de eisen van zijn adellijke opdrachtgever. De overleden edelman ligt op de eerste plan opgebaard, terwijl de beeldhouwer achter hem op een hoger niveau zijn weduwe Anna als "accoudée" plaatste. Haar arm rust op een bijbel en een zandloper, resp. symbolen van haar godsvrucht en van haar besef van de vergankelijkheid van het leven. Ook wordt de zandloper wel gesymboliseert als de tijd die vervliegt. Merk op dat de vleugels van de zandloper van elkaar verschillen. Rechts zien we de vleugel van een vogel, links die van een vleermuis. Ze symboliseren dag en nacht. Met haar andere hand maakt ze een gebaar van berusting. Onder aan de tekstplaat vinden we een lamp (het levenslicht) met direct daarboven een schedel, die de lamp tracht uit te blazen.
Binnen één monument is door twee liggende figuren de laatmiddeleeuwse tegenstelling tussen leven en dood belichaamd. Verhulst koos voor een realistisch, haast anekdotisch thema met alleen in het bijwerk (putti met vanitas, zandloper, grafurn) zinnebeelden van dood en vergankelijkheid. Tegelijkertijd gaf Verhulst, middels de demi-gisant van Anna, uitdrukking aan de deugdzaamheid van de rouwende weduwe, die zich als opdrachtgeefster prominent op het monument liet vereeuwigen in haar rol van hoedster van haar mans memoria. En juist dat gold als een belangrijke taak voor een weduwe van adel. Het adellijke aspect wordt overigens ook ster benadrukt in dit monument door het ruime vertoon van de geslachtskwartieren die de edele afstamming van de overledenen zichtbaar maken (bron: Kunst Open Universiteit).
In tegenstelling tot het grafmonument voor Johan van Kerckhoven in de Leidse Pieterkerk heeft Verhulst de dode in Midwolde niet weergegeven in een harnas, wat de normale wijze zou zijn, zeker iemand van adel, maar in een huiselijke dracht met een slaapmuts, een kamerjas en slippers. Verhulst heeft dus een iconografie ontwikkeld waarbij het overlijden, het doodzijn, voorgesteld wordt al een diepe slaap (bron: bulletin van de Stichting Oude Hollandse Kerken, lente 1998).
Een ander werk van Verhulst staat in de NH-kerk te Stedum. Dit is een marmeren grafmonument van Adriaen Clant (Adriaan Clant was één van de ondertekenaars van de Vrede van Munster in 1648) en is in 1672 in de kerk geplaatst in opdracht van zijn zoon. De wijze, waarop de tombe is geplaatst met het hoofdeinde naar de muur doet het gemis aan architectonische omlijsting minder voelen dan bij de andere monumenten van Verhulst. Wel is weer de wand met overeenkomstige motieven voorzien, waarbij de kinderfiguurtjes niet ontbreken. Het beeld behoort door de uitdrukking van het gezicht (zie onderstaande foto's) mede tot zijn beste werken (bron: De zeventiende eeuwsche beeldhouwkunst in de Noordelijke Nederlanden, Neurdenburg).


Voor verdere uitgebreide informatie: F.T. Scholten. Rombout Verhulst in Groningen. Zeventiende eeuwse praalgraven in Midwolde en Stedum, Utrecht, Stichting Matrijs/Stad en Lande Historische Reeks 1/2, 1983.
Beide prachtige en indrukwekkende beelden zijn meer dan een bezoek waard.
Roy Arden in Antwerpen
http://www.royarden.com/worldas.html (reguires QuickTime broadband internet connection)
MuHKA liet al eerder werk van hem zien op "Intertidal" van 16 dec 2005 - 26 feb 2006 Vancouver Art & Artists (http://www.muhka.be/verzamelt_depot_artist.php?person_id=620&letter=A&la=nl). Een overzicht van hedendaagse kunst uit Vancouver, Canada. Met zijn ‘documentaire’ straatfotografie leunt Roy Arden het dichtst aan bij een historische (én humanistische) traditie die onder meer op het pionierswerk van Walker Evans en August Sander teruggrijpt. Zie de foto met als d' Elegance #1 uit 2000 hieronder.

De nieuwste zwier in Utrecht

De opdracht ging naar de Utrechtse steenhandelaar en aannemer Jan Verkerk. Asymmetrische rococo-ornamantiek, die in Parijs vanaf 1730 in interieurs was toegepast, vond in de Republiek in het algemeen omstreeks 1750 ook aan het exterieur op brede schaal navolging. In tegenstelling tot het Franse voorbeeld waar deze vormentaal eigenlijk alleen in het interieur is toegepast, werd de nieuwe asymmetrische rocaille-ornamentiek hier ook als gevendecoratie toegepast. Het waren beeldhouwers, ambachtslieden en werkbazen die het architectonisch ontwerp leverden en ook grotendeels zelf uitvoerden. De Fundatie van Renswoude in Utrecht is hier een prachtig voorbeeld van. De Utrechtse steenleverancier en aannemer Jan Verkerk ontwierp het gebouw in 1756 en voorzag de middenrisaliet van het gebouw van een monumentale natuurstenen gevel, met Corinthische pilasters op de uiteinden, een rijk cartouche onder het centrale venster en een strak omlijste kuif als bekroning. In de afwerking van de grote regentzaal vier "de nieuwste zwier" hoogtij, met een weelderige schoorsteenmantel, plastisch houtsnijwerk en een bijbehorend stucplafond.
De Fundantie van Renswoude bestaat nog steeds: http://www.fundatievanrenswoude-utrecht.nl/.

Scuola di san Giorgio degli Schiavoni


Wander Bertoni en vele anderen in Helmond

Marcel van Eeden

Marcel van Eeden werkt al jaren aan een zeer omvangrijk project dat hij Encyclopedie van mijn dood noemt. Sinds 1993 reconstrueert hij in tekeningen zijn eigen ‘hiervoormaals’, met behulp van beeldmateriaal en teksten van voor zijn geboorte in 1965. Naast bronnen uit eigen land gebruikt hij hiervoor ook reisboeken, ansichtkaarten en fotoboeken uit andere delen van de wereld, zoals Finland, Hongarije, Noord- en Zuid-Amerika. De tekeningen zijn geen exacte kopie van het beeldmateriaal. Van Eeden onttrekt beelden aan de originele context en creëert zijn eigen realiteit. Door de geschiedenis te manipuleren ontstaat een ‘tijdloos’ beeld dat ruimte openlaat voor meerdere interpretaties.
Voor zijn langlopende missie maakt Van Eeden per dag minstens één tekening met negro-potlood. De serie Flags laat minder grijstinten zien dan zijn overige tekeningen. De afbeeldingen zijn hier teruggebracht naar eenvoudige contrastrijke vormen.
Marcel van Eeden tekent iedere dag een zwart-wit tekening voor zijn tekenblog: http://www.marcelvaneeden.nl/.
Dirk Bouts en het Speculum van Museum Meermanno.

Bouts situeert het laatste Avondmaal in een eigentijds, gotisch interieur. Behalve de 12 discipelen en Christus bevinden zich hier nog vier personen in deze ruimte. Dat zijn de vier meesters van de Broederschap, de mannen met wie Bouts het contract afsloot. De man die het dichtst bij Christus staat was de belangrijkste van het gezelschap. Hij was schout. Centraal in de compositie zit Christus die zijn zegende hand boven de hostie en de kelk houdt. Dit is meteen ook de kern van de voorstelling: de instelling van de eucharistie (Wikipedia).
De scènes op de zijpanelen stellen prefiguraties van het Laatste Avondmaal voor, gebeurtenissen uit het Oude Testament die door middeleeuwse theologen als voorafspiegelingen van het Laatste Avondmaal werden beschouwd. Aan de ene kant Melchisedek en het Pascha; aan de andere kant het Manna in de woestijn en Elia. De Leuvense godsgeleerden die volgens het contract Bouts moesten adviseren, hebben ongetwijfeld ook de keuze van deze prefiguraties bepaald. Uitgebreide studie hoefden zij daarvoor niet te verrichten, want drie van de prefiguraties, te weten Melchisedek, het Pascha en het Manna, worden in relatie met het Laatste Avondmaal besproken en afgebeeld in het "speculum humanae salvationis" (Spiegel van de menselijke betekenis). In dit in de late middeleeuwen populaire werk werden gebeurtenissen uit het Oude en het Nieuwe Testament met elkaar in verband gebracht (bron: Om iets te weten van de oude meesters. De omgang met de Vlaamse primitieven. Nijmegen/Heerlen, 1995). Het is niet uitgesloten dat Bouts zich heeft laten inspireren door houtsnedes waarmee 15de eeuwse gedrukte uitgaven van het "Speculum" zijn verlucht, welke zich nu bevindt in het Museum Meermanno (CollectiesMeermanno).
In memoriam Jos Hermans

Taddeo Crivelli Ferrera, ca. 1470 (J. Paul Getty Museum)
Rembrandt Het loflied van Simeon

Zielen van Napels

Estes, Hanson en Morley uit het depot in Utrecht
Malcom Morley's Ship's dinner party 1966, Richard Estes Chinese Lady 1974 en Duana Hanson's Derelict woman 1973 zijn momenteel in kader van de tentoonstelling "Standpunten" (CentraalMuseum) in het Centraal Museum Utrecht uit het depot tevoorschijn gehaald. Eindelijk zou ik zo zeggen. Beide kunstwerken heb ik uitgebreid beschreven in Beeldendekunstna1945 onder hyperrealisme. De werken behoren tot mijn favorieten uit een Nederlandse museale collectie; de technische en objectieve registratie en de transformatie daarvan op het doek is fantastisch. De laatste keer dat ik ze gezien heb was in 1988 op de tentoonstelling "Amerikaans Fotorealisme" nog op de oude lokatie in het Museum Hedendaagse Kunst.
Wordt het niet weer tijd een nieuwe tentoonstelling te organiseren over hyperrealisme met topstukken uit het buitenland? Misschien in samenwerking met Kunsthal Rotterdam? Een droomwens.
De gisant en de tombe: realisme en ideaal in Utrecht

Een prachtig voorbeeld in Nederland is de zandstenen graftombe van Dirk van Wassenaer uit ca. 1470 in de Sint-Janskerk (Wikipedia) te Utrecht. Wassenaer was een geestelijk leider (proost) van van het Sint-Janskapittel. Hier is een overtuigende weergave van een liggende dode gecreëerd, die met gesloten ogen en gekruiste handen is opgebaard. Het persoonlijke, weinig gestileerde gelaat heeft ingevallen wangen. De kleding valt op natuurlijke wijze in zware plooien om het lichaam. Twee toevoegingen dragen in het bijzonder bij tot een grotere werkelijkheidssuggestie, namelijk het kussen onder het hoofd van de proost en de leeuw (attribuut van moed en kracht) aan de voeten (bron: Kunst Open Universiteit).
Museum Meermanno en de Italianen.

Mark Rothko

Over Rothko en het abstract expressionisme kunt u meer nalezen op Beeldendekunstna1945.
16 May to 14 September 2008 Galerie der Gegenwart Kunsthalle Hamburg HamburgerKunsthalle
Landschapschilderkunst

De landschappen van Pieter Brueghel (ca. 1527-1569) vormen het culminatiepunt van de door Patinir geïnitieerde manier van landschapmaken. Tegelijkertijd bevatten zijn schilderijen elementen die het Hollandse landschap van de 17de eeuw mode zouden gaan bepalen.
Een aanrader!
Den Haag Sculptuur 2008... een weerzien met oude bekenden.

Voor mij persoonlijk een weerzien met fantastische Amerikaanse kunstenaars. Voor meer informatie betreffende de meeste (vooral oudere generatie) kunstenaars kijk op : Beeldendekunstna1945.
Helaas wordt Den Haag Sculptuur ernstig bedreigd door een drastisch advies om de gemeentelijke subsidie te stoppen voor de periode 2009-2012. Er wordt een dringende oproep gedaan: stuur een steuntje in de rug naar info@denhaagsculptuur.nl. Den Haag Sculptuur moet voortbestaan!!
Museum Bredius Den Haag
Het voormalig woonhuis van Dr. A. Bredius aan de Prinsegracht te Den Haag is sinds 1946 museum. Bredius is één van de belangrijkste Nederlanders geweest (en wellicht de meest markante) op het gebied van de kunstwetenschap. Hij was van 1889 tot 1909 directeur van het Mauritshuis in Den Haag. Meer over de heer Bredius zie: MuseumBredius . Hij ontwikkelde zich tot één van de beste en meest gezaghebbende kenners van de oude schilderkunst van zijn generatie. Het was onvermijdelijk dat Bredius als kenner fouten maakte. Bredius was degene die de "Emmausgangers" van de vervalser Van Meegeren als een nieuw ontdekt meesterwerk van Vermeer publiceerde.
Gisteren was i

Tot lering en vermaak

Dit boek is niet meer makkelijk verkrijgbaar en nogal kostbaar. Echter tot mijn verbazing ontdekte ik op de site van de "digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren" (DBNL) een digitale versie: DBNL. Niet getreurd dus... lekker achterover hangen achter je PC en doorbladeren. Wat is de digitale wereld toch mooi!
De stier wijkt niet uit Utrecht.

De eerste Mariakerk in Utrecht was in 1099 gewijd en de laatste resten is helaas in 1844 afgebroken. Een deel van het pandhof bleef gespaard. De vormgeving van het bouwwerk, dat als een nieuwe paltskerk was gedacht, maakte de St. Mariakerk tot een driedimensionale manifestatie van keizerlijke ideologie en macht. Met de twaalf zuilen van de arcades van het middenschip werden vanwege hun aantal ongetwijfeld de twaalf apostelen bedoeld. Pieter Jansz. Saenredam tekende in 1636 het schip vanuit de viering. De bandribgewelven, samengestelde pijlers en galerijen waren opzienbarende vernieuwingen in de vroege twaalfde eeuw. Ook zijn er tekeningen en schilderijen van Saenredam bekend van de buitenkant van de kerk. Pieter Saenredam maakte het schilderen van kerkinterieurs tot een hoogstaand specialisme en besteedde uitzonderlijk veel tijd aan de voorbereiding van een architectuurstuk. Het schilderij "Het middenschip en koor van de Mariakerk te Utrecht" voltooide hij in 1641 (zie foto). Het paneel is in het Rijksmuseum te zien. Duidelijk is te zien dat het koor in de 15de eeuw is aangepast aan de toen moderne gotische stijl. Er valt verder iets bijzonders op aan het schilderij. Drie figuren links op het schilderij staan nadrukkelijk naar een pijler te kijken waarop een reliëf is aangebracht van een stier met daaronder de volgende uit het latijns vertaalde tekst: "Hoor nageslacht, wat je in jouw tijd vertellen zult: met stierenhuiden is deze pijler in de bodem gesteld", en duidt op een veel verteld verhaal dat zich zou hebben afgespeeld tijdens de bouw van de kerk. Volgens de legende hadden de bouwers problemen met het funderen van pijlers en muren in de moerassige grond. Een Friese bouwmeester had de oplossing, maar wilde deze slechts voor veel geld openbaren. De kerk was niet bereid voor het advies te betalen en ontfutselde het geheim aan de zoon: grondvest de pijlers op stierenhuiden. De bedrogen bouwmeester nam wraak na de wijding van de kerk in 1099; hij doodde bisschop Koenraad met een dolk.
Een fragment van het stierenreliëf en opschrift bestaat nog steeds en wordt bewaard in het Centraal Museum in Utrecht.
Een ontdekkingstocht door Napels

Wie de catalogus "Painting in Naples, from Caravaggio to Giordano" van Royal Academy of Arts London, 1982 doorleest zal tot ontdekking komen dat buiten Rome, Florence en Siena de stad Napels bijzondere (met name barokke) kunstwerken herbergt. In het voorjaar 2008 ben ik daar voor het eerst geweest. De voorbereidingen op deze kunstreis, georganiseerd door Annet en Tonnis Poppema in Haren, hebben mij geïnspireerd tot het samenstellen van een document getiteld "De napolitaanse school, de erfenis van Caravaggio, schilderkunst van Napels van 1601 tot 1715". Ik zal dit binnenkort op de blogger zetten. De stad heeft een ongeloofelijke sfeer en is uniek te noemen. Uniek om zijn verborgen kunstschatten. Een ontdekkingstocht. Natuurlijk zijn het Pompei, Herculaneum, het Nationaal Archeologische Museum en de Vesivius die het allemaal nog spectaculairder maken, maar het is het Nationaal Museum van Capodimonte en het zijn met name de talloze kerken met hun kunstwerken die een onvergetelijke indruk op je maken.
Waar te beginnen? Laat ik de chronologie handhaven en beginnen met de periode uit de renaissance en beginnen met Basilica van San Domenico Maggiore met schitterende fresco's van P. Cavallini uit 1308-09 in de kapel van de fres

Ik zal zeker vaker terugkomen op het fenomeen Napels. De komende tijd zal ik hierover berichten. Ik ben benieuwd naar uw ervaring!
Rubricering beeldhouwkunst en schilderkunst

Binnenkort wordt op deze blogger de cursus voor iedereen gepubliceerd!